Pogreb

Prijava smrti pokojnika

Za prijavu smrti u župnom uredu potrebni su ovi podaci o pokojniku: datum i mjesto smrti, ime i prezime pokojnika, a za žensku osobu i rođeno prezime, datum i mjesto rođenja, ime i prezime bračnog druga, ime i prezime oca od pokojne osobe, ime i rođeno prezime majke od pokojne osobe, adresa stanovanja, je li pokojnik primio sakramante prije smrti, mjesto i vrijeme pogreba, te uzrok smrti.

Napomene

Svećenik za sprovod

Bez obzira na groblje na kojem se nalazi vaše grobno mjesto, za kršćanski sprovod tražite župnika u župi gdje je pokojna osoba stanovala.

Izbor pjesama za vrijeme sprovoda

Lijepo molimo obitelji koje za vrijeme sprovoda naručuju pjevače da vode računa o tome da se za vrijeme katoličkog obreda sprovoda ne pjevaju svjetovne, već crkvene pjesme.

Smrtni slučajevi u kući

Postupak kod smrtnog slučaja u kući ili stanu je da prvo nazovete policiju na 192 i prijavite smrtni slučaj radi dolaska mrtvozornika tj. mrtvozorničke službe. Zatim trebate nazvati dežurnu pogrebnu službu Gradskih groblja.

Smrtni slučajevi u bolnici ili domu umirovljenika

Ako se smrt dogodi u bolnici, osoblje bolnice obavještava obitelj o smrtnom slučaju, te priprema potrebnu dokumentaciju. Obitelj u mrtvačnicu bolnice dostavlja odjeću za oblačenje umrle osobe i rješava potrebnu dokumentaciju na odjelu: otpusno pismo, zahtjev za oslobađanje od obdukcije i dr. Zatim je potrebno nazvati dežurnu službu Gradskih groblja radi rezervacije termina ispraćaja i/ili ukopa i ugovaranja kompletne organizacije pogreba na jednom mjestu.

Kod nastanka smrtnog slučaja u domu umirovljenika, osoblje doma obavještava obitelj o nastanku smrtnog slučaja, te mrtvozornika radi izdavanja dokumentacije za prijevoz i pokop umrle osobe. Potom treba nazvati dežurnu službu Gradskih groblja radi rezervacije termina ispraćaja i/ili ukopa i ugovaranja kompletne organizacije pogreba na jednom mjestu.

Smrtni slučajevi u inozemstvu

U slučaju nastanka smrtnog slučaja u inozemstvu, osim financijskih izdataka, organizacija, opremanje, prijevoz iz inozemstva i pokop umrle osobe u Republici Hrvatskoj, iziskuje i obavljanje niza formalnosti (kontaktiranje nadležnog diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva RH u državi iz koje se umrla osoba prenosi, preuzimanje SPROVODNICE ZA PRIJENOS UMRLE OSOBE /LAISSEZ-PASSER FOR A CORPSE/ i drugo).

Kontakti pogrebnih službi i groblja

Preporučamo Vam da prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti kontaktirate dežurnu pogrebnu službu nadležnih Gradskih groblja (ovisno o gradu gdje se preminuli pokapa).