POGREBI

ORGANIZIRANJE KRŠĆANSKOG POGREBA

Postupak kod smrtnog slučaja u kući ili stanu
Nazvati policiju na 192 i prijaviti smrtni slučaj radi dolaska mrtvozornika tj. mrtvozorničke službe. Moguće je nazvati svaki dan od 8 do 20 sati. Zatim trebate nazvati dežurnu pogrebnu službu Gradskih groblja. Možete nazvati svakodnevno od 7.30 do 22 sata na broj telefona 00 385 1 4696 711 ili 00 385 1 4696 723 radi dogovora o preuzimanju umrle osobe i daljnjoj organizaciji posljednjeg ispraćaja i ukopa, najave dolaska na Gradska groblja te dogovora o kompletnoj organizaciji posljednjeg ispraćaja na jednom mjestu, za sva Gradska groblja.
Postupak kod smrtnog slučaja u bolnici
Osoblje bolnice obavještava obitelj o smrtnom slučaju, te priprema potrebnu dokumentaciju. Obitelj u mrtvačnicu bolnice dostavlja odjeću za oblačenje umrle osobe i rješava potrebnu dokumentaciju na odjelu: otpusno pismo, zahtjev za oslobađanje od obdukcije i dr. Nazvati dežurnu službu Gradskih groblja radi rezervacije termina ispraćaja i/ili ukopa i ugovaranja kompletne organizacije pogreba na jednom mjestu.
Nastanak smrtnog slučaja u domu umirovljenika
Osoblje doma obavještava obitelj o nastanku smrtnog slučaja, te mrtvozornika radi izdavanja dokumentacije za prijevoz i pokop umrle osobe. Nazvati dežurnu službu Gradskih groblja radi rezervacije termina ispraćaja i/ili ukopa i ugovaranja kompletne organizacije pogreba na jednom mjestu.
Nastanak smrtnog slučaja u inozemstvu
Osim financijskih izdataka, organizacija, opremanje, prijevoz iz inozemstva i pokop umrle osobe u Republici Hrvatskoj, iziskuje i obavljanje niza formalnosti (kontaktiranje nadležnog diplomatskog odnosno konzularnog predstavništva RH u državi iz koje se umrla osoba prenosi, preuzimanje SPROVODNICE ZA PRIJENOS UMRLE OSOBE /LAISSEZ-PASSER FOR A CORPSE/ i drugo). Preporučamo Vam da prije poduzimanja bilo kakvih aktivnosti kontaktirate dežurnu pogrebnu službu Gradskih groblja, te provjerite prihvatljivost naše ponude za obavljanje kompletne usluge.
REZERVIRANJE TERMINA ISPRAĆAJA I UKOPA
Ako je vaše grobno mjesto na jednom od ovih groblja: Mirogoj, Miroševac, Gaj urni, Gračani, Markuševec, Remete, Šestine, Resnik, Čučerje, Granešina, Stenjevec, Gornje Vrapče, Odra, Sv. Klara, Jakuševac, Lučko, Brezovica i Kupinečki Kraljevec kontakt je: Mirogoj, Aleja Hermanna Bollea 27 ponedjeljak - nedjelja 07.30 - 22.00 sati info.prodaja@gradskagroblja.hr tel. 01 4696 723 ili 01 4696 711 ili mob. 091 4581 081 Ako je vaše grobno mjesto na jednom od ovih groblja: Markovo polje, Kašina, Vugrovec, Planina donja, Glavnica, Moravče, Cerje
Kontakt je:
Markovo polje, Aleja mira bb, Sesvete
tel. 01 2021 560, 091 4581 019,
Izvor: http://www.gradskagroblja.hr/default.aspx?id=277
Za prijavu smrti u župnom uredu potrebni su ovi podaci o pokojniku: datum i mjesto smrti, ime i prezime pokojnika, a za žensku osobu i djevojačko prezime, datum i mjesto rođenja, ime i prezime bračnog partnera, ime i prezime oca od pokojne osobe, ime i djevojačko prezime majke od pokojne osobe, adresa stanovanja, je li pokojnik primio sakramante prije smrti, mjesto i vrijeme pogreba, te uzrok smrti.
NAPOMENE
Bez obzira na groblje na kojem se nalazi vaše grobno mjesto, za kršćanski sprovod tražite župnika u župi gdje je pokojna osoba stanovala.
Osobe krštene u pravoslavnoj crkvi za sprovod traže pravoslavnog svećenika.
Lijepo molimo obitelji koje za vrijeme sprovoda naručuju pjevače da vode računa o tome da se za vrijeme katoličkog obreda sprovoda ne pjevaju svjetovne nego crkvene pjesme. Svjetovne pjesme mogu se pjevati kada završi sprovod, kod groba. Isto tako bilo bi dobro da vodite računa da se ne izabiru pjesme koje će vam još više otežati situaciju koja je sama po sebi već teška.
Pjevači i svirači obično treću pjesmu odpjevaju na spuštanje lijesa. Savjetujemo vam da tražite da se zadnja pjesma odpjeva ili odsvira na kraju sprovoda jer ako se zadnja pjesma pjeva ili svira na spuštanje lijesa, kraj sprovoda ostaje prazan. Pjevačima i sviračima se obično žuri, ali možete te ih tražiti da zadnja pjesma bude na kraju sprovoda.
Po Taksovniku zagrebačke nadbiskupije taksa za sprovod je 300 kuna. Misna intencija je 50 kn. Po crkvenom pravu i po uputama pape Franje, siromašni ne trebaju platiti.