Ženidba

Ženidba

Informacije za vjenčanje

Zaručnici koji žele sklopiti ženidbu trebaju osobno obavijestiti župnika o namjeri sklapanja ženidbe najmanje 6 mjeseci prije željenog datuma.

Budući da je za otvaranje Ženidbenog postupka potrebno neko vrijeme, najbolje će biti da se javite na župnu e-poštu: zupa.vrapce@zg-nadbiskupija.hr kako bismo dogovorili termin susreta izvan uredovnog vremena, najbolje iza 19 sati.

Za pokretanje Ženidbenog postupka trebaju ovi dokumenti:

  1. U župnom uredu ŽUPE U KOJOJ STE KRŠTENI potrebno je izvaditi KRSNI i SLOBODNI LIST ZA VJENČANJE, radi se o jednom dokumentu u Hrvatskoj, dok su u Bosni i Hercegovini to dva dokumenta. Krsni list za vjenčanje ne smije biti stariji od 180 dana.
  2. Da bi vaš brak vrijedio i za građansko područje, ako već niste civilno vjenčani, morate u Matičnom ured zatražiti POTVRDU O ISPUNJAVANJU CIVILNIH PRETPOSTAVKI ZA SKLAPANJE BRAKA (tzv. zeleni listovi). Tu potvrdu podižete u Matičnom uredu koji je nadležan za područje gdje se nalazi župa u kojoj ćete se vjenčati. Za vjenčanja u našoj župnoj crkvi adresa je Područni ured Susedgrad, Sigetje 2. Ta potvrda ne smije biti starija od 90 dana. Za ovu potvrdu potrebno je matičaru donijeti osobne iskaznice zaručnika i svjedoka.
  3. Potvrda o zaručničkom tečaju. Prijave na zaručnički tečaj vrše se kod župnika župe u kojoj se održava tečaj na kojem planirate sudjelovati. Termine zaručničkih tečajeva s brojevima telefona pojedinih župa možete vidjeti na linku.

Nekoliko napomena

Župa vjenčanja

Vjenčanje se slavi u župi zaručnika ili zaručnice. Ukoliko zbog OPRAVDANOG razloga želite sklopiti kršćanski brak u trećoj župi, to treba reći svom župniku, koji će potom postupiti prema crkvenim propisima. Nakon zaključenog Ženidbenog postupka vaš župnik izdaje vam „Otpusnicu A“ na temelju koje se možete vjenčati u svakoj župnoj crkvi, ako ste tamo dogovorili sa župnikom termin.

Vjenčanja u korizmi

Za vrijeme korizme se u ovoj župi ne slave vjenčanja.

Upute za uzvanike i organizatore

Lijepo molimo da se na mladence ništa ne baca u trenutku izlaska iz crkve. Molimo fotografe da izbjegavaju oltarni prostor za vrijeme obreda i da se ponašaju prikladno liturgijskom slavlju i svetom prostoru. Podrazumijeva se prikladno odijevanje za sve prisutne.